در جست و جوی طبیعت

کتاب در جستجوی طبیعت را ادوارد ویلسون نوشته است ، ادوارد ویلسون را عموما علاقه مندان به محیط زیست با ترجمه های عبدالحسین وهاب زاده می شناسند ، این یکی البته ترجمه کاوه فیض اللهی است ، کاوه فیض اللهی را از زمان مجله دنیای وحش میشناسم ، یادم هست که آن مجله 4 یا 5 شماره چاپ شد و بعد تعطیل شد مانند بسیاری از نشریات زیست محیطی دیگر . مطلبی در مورد عقاب طلایی در یکی از شماره های مجله دنیای وحش چاپ شده بود که ادبیات بسیار جذابی داشت ، آن موقع هنوز نامه نویسی ارج و قربی داشت ، نامه ای برای مجله نوشتم و از مقاله کاوه فیض اللهی تشکر کردم و یادآور مقاله زیبا و ادبی در مورد عقاب طلایی شدم . جواب نامه در شماره بعد چاپ شد و توضیح داده شد که برخی عنوان های فرعی مقاله از چنین گفت زرتشت نیچه نقل قول شده است ، این پاسخ از مقاله های کاوه فیض اللهی در ذهنم ماندگار شده است .

ادوارد ویلسون یکی از شناخته شده ترین زیست شناسان دنیاست که البته بیشتر به عنوان مورچه شناس شناخته می شود . کاوه فیض اللهی مقدمه مفصل و جامعی روی کتاب نوشته است که بسیار راه گشاست برای خواندن کتاب و برای شناختن ادوارد ویلسون . اصل کتاب در سال 1996 چاپ شده است ، اما کاوه فیض اللهی جا به جا تغییرات علمی در مورد گونه ها و کشفیات جدید را به ترجمه به صورت پاورقی اضافه کرده است و ضمنا بخشهایی از گفت و گوی اخیر ادوارد ویلسون را هم به کتاب افزوده است .

کتاب تنوع حیات ادوارد ویلسون که توسط عبدالحسین وهاب زاده به فارسی ترجمه شده است  برای ادوارد ویلسون لقب پدر تنوع زیستی را به ارمغان آورده است و همچنین ویلسون را به پدر مورچه شناسی و پدر زیست شناسی اجتماعی می شناسند . همه اینها را به طور کاملا مفصل در مقدمه کاوه فیض اللهی می توان خواند .

کتاب قسمتهای جذابی در مورد مار و نشانه شناسی مار و همچنین کوسه ها دارد که به نظرم خوش خوان ترین فصل های کتابند ، در مورد علاقه اصیل ادوارد ویلسون یعنی مورچه ها هم فصلی دارد که بسیار خواندنی است .

ادوارد ویلسون

ادوارد ویلسون در سال 2015 . پشت سر وی یک لانه مورچه موسوم به ant hill دیده می شود . تصویر از اینجا

قسمتی از کتاب در مورد مورچه ها :

پرسشی که بیشتر اوقات درباره مورچه ها از من پرسیده می شود این است که با مورچه های درون آشپزخانه ام چه می کنم ؟ و پاسخ من همیشه همان است : مراقب باشید پایتان را روی آنها نگذارید .

مراقب زندگی های کوچک باشید . خورده های کیک قهوه را بدهید آنها بخورند . تکه های ماهی تون و خامه زده شده هم دوست دارند . یک ذره بین بردارید . آنها را از نزدیک تماشا کنید . حالا شمار به اندازه هر کسی که ممکن است زمانی موفق به تماشای حیات اجتماعی تکامل یافته روی سیاره دیگر شود ، به آن نزدیک شده اید .

مورچه ها جانداران کوک جثه غالب سیاره زمین هستند ، یعنی از نظر جثه حد واسط میان باکتری ها و فیل ها هستند . برآورد حدودی من آن است که در هر لحظه حدود 1015 یا یک میلیارد مورچه در جهان وجود دارد . از نظر مجموع وزن زیتوده ، که بر اساس وزن خشک محاسبه می شود ، مورچه ها حقیقتا هولناک هستند . برای مثال ، در جنگل های اطراف مانائوس ، در مرکز بخش برزیلی آمازون ، مورچه ها و موریانه ها روی هم بیش از یک چهارم زیتوده کل را تشکیل می دهند ، زیتوده ای که شامل همه چیز از کرم های بسیار کوچک و بی مهرگان دیگر گرفته تا بزرگترین پستانهداران می شود . وزن مورچه ها به تنهایی چهار برابر تمام پرمدگان ، دوزیستان ، خزندگان و پستانداران روی هم است .

مورچه ها در 100 میلیون سال گذشته ، یعنی از اواسط دوره کرتاسه در دوران مزوزوئیک ، روی زمین حضور داشته اند و در 50 میلیون سال گذشته از جمله فراوانترین حشرات بوده اند .

مورچه ها و حشرات اجتماعی دیگر به این دلیل غالب هستند که سازمان اجتماعی شان در رقابت با حشره های تکزی به آنها برتری می دهد . 

کتاب در جستجوی طبیعت غریزه زیست گرایی،  توسط انتشارات فرهنگ نشر نو در سال 1397 به چاپ رسیده است . محمد رضا شعبانعلی مطلبی در وبسایتش روزنوشته ها در مورد کتاب در جست و جوی طبیعت نوشته که می توانید آنرا در وبسایت روزنوشته ها مطالعه کنید .